HemEnglishFölj oss på Facebook

Cases

Evelina och Polly

Polly är en korsnings ponny i kategori D som hade behandlas det senaste halvåret för vandrande inflammationer. Polly är en tävlingsponny som tävlas framförallt i hoppning. När jag kommer till platsen behandlas hon med kortison och är halt på tre ben, båda fram och höger bak (knä). Då Polly nu har haft dessa inflammationer under en lång tid verkar hoppet vara borta, händer det ingen förändring så var det slaktarn nästa. Jag behandlar Polly vid två tillfällen innan hon ska tillbaka till veterinären för sista gången. Polly var låst i båda bogarna, samt har hon spänningar och låsningar runt scapula(bogbladet) och musklerna runt omkring. Så jag behandlade henne med massage och stretching av nacken samt med rekommendationer att hon skulle undvika mjukt underlag den närmaste tiden. Vid andra tillfället har spänningarna halverats och när Polly kommer till veterinären har hon endast en hälta kvar som veterinären behandlar och efter ytterligare ett halvår är Polly tillbaka i full träning. Hon tävlas idag inte på samma nivå eller lika hårt men de lättare klasserna klarar hon fint och hon behövde aldrig åka till slaktarn.  

Vandrande inflammationer som Polly i detta fallet slet med, kan i många fall lösas med massage/microström, då en hel del hältor är muskulära, framförallt när en häst har slitit med hältor under en längre period. Ofta är det så att hästens muskler då får fler muskelknutar och låsningar för att den försöker kompensera och avlasta de skadade delarna, vilket resulterar i att hästen kan visa hälta på fler ben. Det är de muskulära hältorna en fysioterapeut kan behandla, har fysioterapeuten en microströms maskin eller laser kan även vanliga hältor behandlas då med reservationer (är det så att kroppen inte behöver den behandlingen kommer ingen skillnad att ske eller läkning).

Aurora och Gabion

Gabion är en New Forest katogori D, han har under de senaste 2åren inte tränats då han har haft problem med ryggen. Under hans karriär har han tävlats i dressyr och senast även fältritt. Gabion har behandlats av Veterinär, Equiterapeuter samt med akupunktur men de har aldrig funnit en lösning till problemet eller rättare sagt problemet har kvarstått. När jag kommer till platsen är Gabions allmän tillstånd sådär. Han verkar lite deprimerad, hängig, lite små tjock och ömmar i ryggen.
Gabion har muskulära problem i nacken, runt bogarna och är ojämnt musklad. Jag behandlar med massage, microström och stretching, samt gör jag och Aurora upp ett tränings schema. För det gäller att börja om från början, så det är endast tömarbete de närmaste 2 månaderna. 

Gabion är ett fall som behövs behandlas varje dag i två veckors tid för att sedan gå över på varannan till var tredje dag de nästkommande veckorna. Jag och Aurora (ska väll nämnas för i sådana här fall så är det mycket upp till ägaren om hästen skall bli bra) behandlade Gabion i två månader och under dessa två månader gick Gabion igenom en otrolig resa. Inte nog genom att han blev piggare och gladare och hans kropp genomgick en förändring. Hans rygg reste sig, en del av hans fetma var egentligen vätskor som försvann, hans päls fick en ny skimmer och hans muskler har fått ny spänst. Men resan är inte över än, Aurora och Gabion ska nu börja träningen på alvar det är dags att komma upp i sadeln. Så det är dags att prova ut en sadel och komma igång med arbetet inte bara från marken utan även från ryggen. Jag beräknar inte att de är tillbaka på tävlings banorna förrän tidigast om ett halvvår.

I Gabions fall är det svårt att säga vad som egentligen var orsaken bakom rygg problemen, om det var en sadel som inte passade, eller om det var så att han reds i högform utan att vara tränad för det, eller om det var så att han övertränades… efter två års vila är det otroligt svårt att hitta orsaken till problemet. Hans största problem satt i nacken och runt bogarna då jag kom in i bilden. Och genom att lägga den största vikten där samt med ett nytt träningsprogram så har vi kommit en lång bit på vägen. Nu är det upp till Aurora och Gabion att ta sig den sista biten.

Evelina och Patricija

Patricija är ett fyra år gammalt Lettiskt halvblod som har behandlats för tendinit i gaffelbandet. Patricija har behandlats med massage och Microström och har pågrund av microströmmen kortat ner läknings perioden med en tredjedel. Nu kan de komma igång med sin rehabiliterings fas och efter några månader kan de börja köra på som vanligt. Eftersom hästen fortfarande är ung så är det ju inte önskvärt med hög och för hård träning ändå så jag tror att de kan börja tävla igen innan våren.

 

 

Evelina och Polly

 

 

 

 

 

 

Aurora och Gabbion